Cranio Sacraal Therapie

Alles is ons lichaam is beweeglijk, kan bewegen en moet bewegen. Bewegen is leven!

Cranio Sacraal Therapie, kortweg Cranio, is een lichaamsgerichte therapie.
Deze therapievorm heeft als aangrijpingspunten het craniosacraal systeem en bindweefselsysteem van het lichaam. Hierbij wordt de ‘klacht’ niet eenzijdig behandeld, maar wordt het lichaam als geheel benaderd. Uitgangspunt hierbij is dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar wederzijds beïnvloeden.

2014-03-27 11.30.44-2Door zachte manuele technieken optimaliseert Cranio Sacraal Therapie de spanning rond het centrale zenuwstelsel en het bindweefselsysteem. Het helpt ontspannen en ondersteunt het zelfherstellend vermogen. Je gezondheid verbetert en je kan weer lekker in je vel komen.

Cranio Sacraal Systeem
Het craniosacraal systeem strekt zich uit van de botten van je schedel (cranium) tot en met het heiligbeen (sacrum). Het is het gebied waarbinnen hersenen en ruggenmerg functioneren. Deze worden omgeven door bindweefselvliezen waarbinnen beschermende hersen- en ruggenmergvloeistof ritmisch beweegt en stroomt. Dit zogenaamde craniosacraal ritme is essentieel voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en daarmee van wezenlijk belang voor een goede werking van al onze lichaamsstelsels.
Deze ritmische beweging is voor ervaren Cranio Sacraal therapeut door het hele lichaam voelbaar. Met zachte behandeltechnieken kunnen verstoringen en spanningen in het craniosacraal systeem en bindweefselsysteem opgemerkt en behandeld worden.

Bindweefselsysteem
Bindweefsel (fascie) zit door ons hele lichaam heen. Het zorgt voor onderlinge verbinding, ondersteuning en bescherming van ons bewegingsapparaat (botten, spieren, gewrichten), het orgaansysteem en het craniosacraal systeem. Essentieel voor ons functioneren is dat het bindweefsel kan meebewegen in al onze bewegingen, zelfs met ademen. Waar bindweefsel niet meer voldoende kan meebewegen ontstaan vroeg of laat problemen.

Een gezond lichaam zal zelf proberen het evenwicht te herstellen. Lukt dit niet dan kunnen bindweefseltechnieken uitkomst bieden. De therapeut kan met zachte handgrepen het verlies van een normale, gezonde beweeglijkheid van het bindweefsel rondom de inwendige organen, botten, spieren en gewrichten optimaliseren en zo het lichaam helpen de natuurlijke balans te herstellen.

Spanning en emoties
Lichamelijk en emotioneel trauma kan zich in je bindweefsel vastzetten in de vorm van spanning. Veel mensen zijn zich hiervan niet bewust, maar gaandeweg kost het je veel energie en kan je lichaam niet optimaal functioneren. Met zachte aandachtige behandeling van de gespannen gebieden wordt je lichaam uitgenodigd om te ontspannen en weer gaan stromen. Dit gaat soms gepaard met het loskomen van emoties die te maken kunnen hebben met een (oud) trauma. Vastgezette energie komt vrij waardoor je zelfherstellend vermogen weer op gang kan komen.

Als therapeut ben ik vooral ondersteunend aanwezig bij het proces. Ik stuur en interpreteer niet, maar geef ruimte aan wat jouw lichaam van binnen uit aangeeft en help je je inzichten op heldere manier te duiden.

De tijdsduur van een behandeling kan variëren van drie kwartier tot anderhalf uur. Om je lichaam de tijd te geven om te reageren op de behandeling, is de behandelfrequentie meestal laag.

Wanneer Cranio
Door alles wat gedurende het leven gebeurt kan er verstoring ontstaan in het craniosacraal ritme waardoor je lichaam in onbalans raakt. Dit kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten, emotionele problemen en gedragsproblemen. En omgekeerd: kunnen allerlei gezondheidsklachten of emoties, stress of onbewuste trauma’s een verstoring van de beweeglijkheid van het bindweefsel en craniosacraal ritme veroorzaken.

Cranio kan bij nagenoeg alle aandoeningen toegepast worden. Het kan gebruikt worden als ondersteunende therapie bij andere behandelingen of als losstaande therapie. Het doel hierbij kan zijn het (her) vinden van ontspanning, herstel van lichamelijk en/of emotioneel letsel, herstel na operatie en verminderen van pijn.

Door de zachte, aandachtige werkwijze is het ook heel geschikt voor mensen bij wie bijvoorbeeld massage of fysiotherapie te belastend of te pijnlijk zijn, of wanneer je je meer op je gemak voelt wanneer je je kleding kan aanhouden.

Ook ter preventie en behoud van een goede gezondheid kan ik Cranio aanbevelen.

Wil je meer weten over Upledger Cranio Sacraal Therapie? Neem een kijkje op  www.Upledger.nl of www.ucncranio.nl

TERUG NAAR BOVEN